講義名 英語コミュニケーション ≪◇学部≫
講義開講時期 後期
曜日・時限 月2・水2
単位数 2

担当教員
氏名
ロン 美香

学習目標(到達目標) ①日常生活や自分自身のことについて,自信をもって英語で話すことができる。
Students will be able to talk with confidence about their everyday life and themselves in English.

②日常生活や現代社会に関わる情報・説明を聴いて,理解することができる。
Students will be able to listen to and understand information and explanation on everyday life and modern society.

③相手の考えを理解して,積極的にコミュニケーションを図ることができる。
Students will be able to develop skills for communicating effectively in English from their personal viewpoint.

④英語がよく使用されている社会の文化背景を理解し,場面に合った適切な英語表現(丁寧表現など)を使うことができる。
Students will be able to express their ideas in an appropriate way (e.g. with regard to politeness and formality) based on the cultural contexts of sites where English is widely used.
授業概要(教育目的) 英語のスピーキングとリスニングに関する既習事項を確認・活用して,自身が伝達したいことを音声で表現できるようになること,そして相手が伝達したいことを聴き取って理解できるようになることを目的とします。
This class gives students the opportunity to develop basic skills in speaking and listening. Attention mainly focuses on pronunciation, intonation and basic communication strategies.
授業計画表
 
項目内容
第1回Orientation
Top Notch 1 (3rd edition)
Unit 1 Getting Acquainted









Introduction of the course & the requirements
Self-introduction
Preview: class survey & L1: Meeting someone new
第2回Unit 1 Getting Acquainted
L2: Identify and describe people & L3: Provide personal information
第3回Unit 1 Getting Acquainted
L4: Introduce someone to a group & Review
第4回U2 Going outPreview: Entertainment & L1: Accept or decline an invitation
第5回U2 Going outL2: Express locations and give directions & L3: Make plans to see an event
第6回U2 Going outL4: Talk about musical tastes & Review
第7回U3 The extended familyPreview & L1: Report news about relationships
第8回U3 The extended familyL2: Describe extended families & L3: Compare people
第9回U3 The extended familyL4: Discuss family cultural traditions & Review
第10回U4 Food and restaurants Preview: Menu & L1: Ask for a restaurant recommendation
第11回U4 Food and restaurantsL2: Order from a menu & L3: Speak to a server and pay for a meal
第12回U4 Food and restaurantsL4: Discuss food and health & Review
第13回U5 Technology and youPreview: advertisement & L1: Recommend a brand or model
第14回U5 Technology and youL2: Express sympathy for a problem & L3: Complain when things don't work
第15回U5 Technology and youL4: Describe features of products & Review
第16回MidtermSpeaking test
第17回U6 Staying in shapePreview: Calories & L1: Plan an activity with someone
第18回U6 Staying in shapeL2: Talk about habitual activities and plans & L3: Discuss fitness and eating habits
第19回U6 Staying in shapeL4: Describe your routines & Review
第20回U7 On vacationPreview: tours & L1: Greet someone arriving from a trip
第21回U7 On vacationL2: Ask about someone's vacation & L3: Discuss vacation preferences
第22回U7 On vacationL4: Describe vacation experiences & Review
第23回U8 Shopping for clothesPreview: merchandise & L1: Shop and pay for clothes
第24回U8 Shopping for clothesL2: Ask for a different size or color & L3: Navigate a mall or department store
第25回U8 Shopping for clothesL4: Discuss clothing do's and don'ts & Review
第26回U9 Taking transportationPreview: transportation schedule & L1: Discuss schedules and buy tickets
第27回U9 Taking transportationL3: Understand airport announcements & Review
第28回Final Speaking test
第29回Review & reflection Review the content U1-5
第30回Review & reflection Review the content U6-9
授業形式 演習形式を中心として授業を進め,ペアまたはグループによる練習なども行います。内容理解を確認するための小テストや課題提出等を随時課します。
This class lays stress on practical training, including work in pairs or groups. Comprehension quizzes and assignments will be given as needed.
評価方法
定期試験 レポート 小テスト 講義態度
(出席)
その他 合計
40% 0% 0% 30% 30% 100%
評価の特記事項 評価はスピーキングテスト、出席等授業参加度、宿題および提出物などで行います。テストを受験しなかった場合は単位を認定しません。
テキスト Top Notch 1 (3rd edition) 2,916円 出版社:Pearson Japan
参考文献 特になし
オフィスアワー(授業相談) 授業後に対応します。
事前学習の内容など,学生へのメッセージ テキストに沿ってペア・グループワークを含めたスピーキング授業をするため、積極的な授業参加が求められます。また5回欠席(または10回の遅刻/早退)すると単位を認定しませんので注意してください。
毎授業テキストと英語辞書(携帯不可)を持参してください。